nedjelja, 23. studenoga 2014.

5 za 5: cimet

Cimet mi je jedan od najdražih začina i obožavam ga stavljati u kolače, slatka jela, voćne salate, kuhano vino ili ga jesti žličicom s malo šećera. Volim njegov miris pa će me privući i kozmetika koja ima miris cimeta, iako znam da cimet u kozmetici može izazvati razne iritacije, ali osobno nisam imala s tim problema.
Cimet je jedan od najstarijih i najaromatičnijih začina na svijetu. Dobiva se iz grma cimetovca koji je iz porodice lovora. Za začin se koristi osušena kora drveta, a osim kao začin cimet pozitivno djeluje na mnoge bolesti:
• regulira količinu šećera u krvi
• smanjuje količinu lošeg kolesterola
• pomaže kod upala i infekcija
• ublažava reumatske bolove
• uklanja gljivične infekcije
• ublažava probavne smetnje
• ublažava menstrualne tegobe
• suzbija širenje leukemije i limfoma
• pomaže u mršavljenju
• poboljšava aktivnosti mozga

Ne znam zašto miris i okus cimeta nekako povezujem uz zimsko vrijeme i zato sam odlučila ovaj post 5 za 5 posvetiti ovom divnom začinu.

O ovoj Essence kremi sam već pisala, ali u ovom postu se našla zbog mirisa cimeta u sebi. Cimet je odličan u kombinaciji s vanilijom iako je u ovoj kremi miris cimeta prevladao. Krema miriši poput neke fine kreme za kolače, a osim mirisa iznenadila me je njezina hidratantna strana te jako dobro njeguje ruke.
Sastav: Aqua, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Butyrospermum Prakii (Shea Butter), Cetearyl Alcohol,Stearic Acid, Petrolatum, Glicerin,  Glyceryl Stearate, PEG -100 Stearate, Sodium Hydroxide, Ceteareth – 20, Magnesium Sulfate, Carbomer, Disodium Edta, Lecithin, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Parfum (Fragrance), Benzyl Benzoate, Eugenol, Linalool.

 Fisherman's Friend mentol bomboni s okusom jabuke i cimeta volim uvijek imati sa sobom u torbici. Bomboni lijepo osvježe dah, a zbog mentola u sebi lijepo pročiste i dišne putove. Ono što mi se kod njih još sviđa je to što ne sadrže šećer. Fisherman's Friend bomboni dolaze u nekoliko vrsta, probala sam ih sve i ovi su mi najdraži, vjerojatno zbog cimeta.

Speculaas keksi su mi omiljeni zimski keksi jer tako dobro idu uz vrući čaj, a kombinaciju badema i cimeta u njima obožavam. Keksi imaju i specifičan izrezbareni izgled i kao da su narezani u šnitice, tanki su te kombinacija izgleda i začina daju im jednu egzotičnu notu.

Volim čajeve i kad sam na iHerbu ugledala Twiningsov čaj kojeg nema kod nas, morala sam ga kupiti i drago mi je što jesam jer kako je stigao pijem samo njega i postao je moj omiljeni čaj u ovo hladnije vrijeme. Chai je vrsta indijskog čaj, baza mu je crni čaj te sadrži kombinaciju začina (cimet, kardomon, đumbir, klinčiće). Čaj je zbog kombinacije četiri intenzivna začina i sam takav te ukoliko ne volite intenzivne okuse, ovaj čaj vam se neće sviđati.

Već sam spomenula kako cimet volim stavljati u kolače, a kako volim muffine zimska kombinacija za njih su mi jabuke i cimet. Osim čokoladnih muffina, u bijele obavezno ide neko sezonsko voće, a u jesen su to jabuke koje meni u kolačima ne idu bez cimeta J

Volite li cimet? U kojim kombinacijama ga koristite?


32 komentara:

  1. Cimet obožavan <3 Još malo pa će se mišat xy vrsta Božićni kolača s njim :D Najviše ga volim u zelenom čaju u kombinaciji sa đumbirom i limunovim sokom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja cimet stavim u gotovo sve božićne kolače :D

      Izbriši
  2. Super post, volim cimet s medom pomešati, ili u kolačima, ali ne u velikim količinama. Nekada zapečema jabuke s cimetom, ali je to uvek zimi :) zato što me tako fino zagreje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga :D I meni su med i cimet odlična kombinacija :)

      Izbriši
  3. Joj, obožavam cimet.. Speculase također.. :) Ma i sve ostale slastice sa njim.. :D Prošle godine jedan od dražih zimskih čajeva bio mi je naranča/cimet, to mi je još bolja kombinacija od one sa jabukom i cimetom. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažam se s tobom, i meni je kod čajeva bolja kombinacija naranča cimet od jabuke :D Volim taj čaj :)

      Izbriši
  4. Obožavam cimet i stavljam ga gde god mogu.Sad trenutno mešam med,cimet limun i đumbir i uzimam 3 puta po kašikicu dnevno ,za imunitet,u mafine ga uvek stavljam pa čak i u smesu za palačinke :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sviđa mi se tvoja mješavina za imunitet. I ja sam si jedne godine napravila, no nisam bila redovita u uzimanju pa sam odustala. A u smjesu za palačinke nisam nikada stavljala cimet, iako ne znam zašto nisam jer to ne može biti loše :D

      Izbriši
  5. obožavam cimet <3 u sve ga stavljam - kolače, čaj, kavu u masku za lice :D
    morat ću potražiti tu essence kremicu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako voliš cimet sviđat će ti se i Essence kremica :D

      Izbriši
  6. ne podnosim cimet :D
    ali stvarno je zdrav začin :)
    i ne samo da ublažava probavne smetnje nego generalno blagotvorno djeluje na floru i faunu (:D) u crijevima :)

    no ja ga ipak preskačem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam kako je to kad ti nešto ne odgovara. Ja ne podnosim rum koji se stavlja samo kapljica u gotovo sve kolače i u kesten pire zbog mirisa. Toliko ga ne volim da nanjušim i tu kapljicu u kolaču i bude mibaš loše od njega :D

      Izbriši
  7. obožavam cimet, pogotovo u muffinima :) a od nedavno ga stavljam i u jutarnji shake ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. kako slatki post :D i ja obožavam cimet <3 u mirisnim svijećama, kolačima,, najdraži čajevi su mi u kombinaciji Naranča-cimet i jabuka-cimet <3
    ovu kremu od Essence bi htjela isprobati i pomirisati,,, a i čaj ću potražiti na iherbu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :D E da, zaboravila sam spomenuti mirisne svijeće, a cimet u njima baš daje poseban zimski ugođaj :D

      Izbriši
  9. i ja obožavam cimet <3 Volim ga i jesti i u kozmetici, kao i ti :D Posebno me privlači ta essence krema. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Essence krema će ti se onda sviđati zbog divnog mirisa :D

      Izbriši
  10. stavim u palačinke :D
    čudno al lipo mirišu :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Cimet je i moj omiljeni začin <3 Ja ga stavljam direktno na jabuku, ne jedem kolaće :D
    Ovaj čaj moram ubaciti u košaricu na idućj narudžbi. živjeli :))

    OdgovoriIzbriši
  12. I ja volim cimet, ovi keksi su mi jedni od dražih. Joooj sad mi se tak jedu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. He, he, keksi su mi odlični za zimsko vrijeme kad pijuckam čaj i grickam ih :D

      Izbriši
  13. obožavam ga <3
    tamanim ga svakodnevno u kombinaciji s kefirom, a čaj od anisa, komorača i cimeta mi je vrh <3
    ok, sad odoh po dozu cimeta ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidiš, nisam se ni sjetila kako bi on odlično išao uz kefir, a ovaj čaj mi baš zvuči zanimljivo :D He, he, ne smije se preskočiti dnevna doza cimeta :D

      Izbriši
  14. Moja preporuka za cimet ti je cejlonski cimet jer on ti je zapravo ljekovit i to je pravi cimet. imaš ga u bio i bio dućanima i valjda u još nekim zdravim dućanima. ovaj koji se prodaje u regularnim dućanima je zapravo kineski cimet i nije toliko ljekovit kao taj cejlonski. probaj! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam to da postoje dvije vrste cimeta i da je ljekovit cejlonski, ali nisam ga probala. Mogla bi probati pa da vidim u čemu je zapravo razlika :D

      Izbriši
  15. Mislila sam da do kraja neće biti kombinacija cimet i jabuke, ali ipak na posljednjem mjestu sve je kako treba jer, kako kažeš, jabuke u kolačima ne idu bez cimeta :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jabuke i cimet ♥ Idealna slastica za zimske dane :D

      Izbriši