srijeda, 3. listopada 2018.

Dječja kozmetika (od rođenja do dvije godine)


Ovaj post već dugo imam u planu napisati, ali nikako da se odlučim i sve objedinim. Kako djevojčica ovaj tjedan puni velike dvije godine, činilo mi se prikladnim pokazati što smo od kozmetike koristili u te dvije godine.
U ovome postu neće biti riječi o kremama za pelensko područje i vlažnim maramicama (o kojima sam više pisala ovdje) jer se o tim temama puno pisalo, nego o ostalim proizvodima potrebnim za osobnu higijenu bebe, odnosno mlađeg djeteta.


Prije nego što sam imala dijete, mislila sam da je baby kozmetika biranog sastava, prilagođena nježnoj dječjoj koži, no sada znam da nije tako i moram priznati da sam zgrožena sastavom koji se trpa u kozmetiku za djecu. Dječja kozmetika puna je iritansa i agresivnih sastojaka koje ne bi stavljala ni na svoju kožu, a kamoli kožu svog djeteta, posebno novorođenčeta, tako da je kozmetika koju ćete vidjeti u ovome postu pažljivo birana, a uz koliko toliko dobar sastav bitno mi je bilo da je lako nabavljiva, tj. da je mogu kupiti u drogerijama / ljekarnama, a ne naručivati s interneta.

Znam da patronažne sestre za kupanje tek rođene bebe savjetuju nekoliko kapi maslinovog ulja. Mi ga nismo koristili jer ono zna čepiti pore te koliko god ga ja voljela u kozmetici s njim se treba biti na oprezu, a kod bebice nisam htjela riskirati. Zbog toga smo se odlučili za bademovo ulje koje je izrazito nježno te sadrži oleinsku i linolnu kiselinu.
Nakon nekoliko mjeseci smo čisto bademovo ulje zamijenili Hipp Baby Sanft uljem za njegu koje sadrži suncokretovo i bademovo ulje, vitamin E i parfem. Parfem je iritans, no krenuli smo lagano s puno opreza i nije joj izazvao nikakve iritacije na koži, a i parfeme u kozmetici je jako teško izbjeći. Hipp Baby Sanft linija nam je odlična jer ne sadrži mineralna i eterična ulja, parabene, konzervanse, PEG emulgatore, alkohol pa smo nakon nekog vremena ulju pridružili kupku jer je curica postala aktivnija i samo ulje više nije bilo dovoljno.


Kako u stanu imamo samo tuš kabinu, curica se dugo (oko deset mjeseci) kupala u maloj plastičnoj kadici, a kad smo je počeli tuširati, počeli smo koristiti Mustela nježni dermatološki gel za pranje. Malo je reći da obožavamo ovaj gel i potrošili smo bočica i bočica. Gel je nježan prema koži, nije curici izazvao nikakve iritacije. Ne sadrži sapun, riječ je o formuli bez suza pa ga koristimo i za pranje kosice. Ne sadrži parabene, mineralna ulja, ftalate..., a miris je ugodan i nježan te se ne zadržava dugo na koži što nije slučaj kod nekih drugih Mustela proizvoda.

Kada sam već spomenula Mustela proizvode s jakim mirisom, istakla bi Mustela Hydra Bebe hidratantnu kremu za lice*. Kremu smo koristili po potrebi kada bih primijetila da joj je koža lica isušena zbog niskih zimskih temperatura u kombinaciji sa suhim zrakom centralnog grijanja. Krema odlično radi svoj posao i nakon samo jednog mazanja vraća koži potrebnu hidrataciju, no miris je preintenzivan. Toliko intenzivan da se zadržava na koži i po dva dana. Parfem se kao i kod gela za pranje nalazi u drugoj polovici sastava, ali očito ga ima u većem omjeru. Mislim, da se razumijemo, volim taj Mustela miris, no nije mi jasno zašto se toliko parfumiraju proizvodi namijenjeni novorođenčadi i manjoj djeci jer njihova koža sama po sebi ima poseban prirodni miris. Curica nije reagirala na parfem u sastavu, kao ni na intenzivan miris, no malenom kumiću koji ima osjetljiv želudac intenzivan miris kreme potaknuo je nagon za povraćanjem.

Ne znam jeste li znali, no Madara ima i liniju namijenjenu djeci. Linija je organska s divnim sastavom prilagođenim nježnoj dječjoj koži. Mi smo isprobali Madara kremasto ulje s kakaom i šljivom*. Ulje je namijenjeno za svakodnevnu njegu i masažu. Kako moja cura nije bila jedna od onih mirnih beba, pa masaže nisu bile moguće, mi smo ulje koristili za ublažavanje raznih iritacija na koži, a posebno dobro nam se pokazalo kad je cura u fazi puzanja iziritirala kožu na nožicama. Kako je to kremasto ulje i tekstura mu je nešto masnija, koristili smo ga nakon kupanja, prije spavanja tako što bi manju količinu nanijela na iziritiranu kožu i utrljala. Kroz nekoliko mazanja iritacije bi nestale i zbog toga jako volimo ovaj proizvod. 


Od štetnih sunčevih zraka kožu smo štitili s La Roche-Posay Anthelios dermo - pediatrics spf 50+ mlijekom za tijelo. Proizvod je bez mirisa, ne sadrži parabene i smanjen je udio kemijskih filtera. Vodootporno je, ne ostavlja bijeli trag na koži i brzo se upija. Mlijeko nismo koristili samo na plaži, nego svakodnevno kad smo išli u šetnje i na igranje u park. Trebam naglasiti da se curica nije sunčala te kad nije bila u moru, bila je u šatorčiću s UV zaštitom te smo na plaži bili od 8 do 11 kada nije prejako sunce, no uz sve to dijete je potrebno i adekvatno zaštititi proizvodima za zaštitu od sunca. Koliko god smo se mi mackali i trackali ovo mlijeko je nemoguće potrošiti, a dolazi u tubici od 250 ml.


Iako ja volim razne mazalice, smatram da se djecu ne treba bezrazložno svakodnevno mackati raznim kremicama, nego po potrebi. Koža tijela curice trebala je nešto jaču njegu kad smo bili na moru jer joj su joj sunce i sol isušili kožu te nije bila fina i mekana kao prije. Kako bi joj nahranila kožu i vratila potrebnu vlagu koristila sam Mustela hidratantno mlijeko za tijelo*. Mlijeko ima divan sastav, čak 97% sastojaka je prirodnog porijekla. Miris je nešto intenzivniji, no ne tako kao kod već spomenute kreme za lice. Brzo se upije u kožu te odradi ono za što je namijenjeno, pruži obilnu hidrataciju i lijepo nahrani kožu. Dolazi u bočici s pumpicom koja olakšava doziranje u količini od 300 ml što je također nemoguće za potrošiti, posebno ako se koristi po potrebi kao što smo mi to radili.

Ove godine smo prvi put koristili sredstvo za zaštitu od komaraca jer ih je prošle bilo u tragovima, a ove ih nisu tretirali pa se nije moglo ni prošetati ulicom bez uboda. Uzeli smo eco.kid Hidratantni sprej protiv uboda komaraca i krpelja jer je prirodan te ga mogu koristiti djeca i trudnice. Sprej sadrži kombinaciju organski certificiranih biljnih ekstrakta koji odbijaju komarce, krpelje i ostale insekte, a pri tome ne iritiraju kožu, sluznicu i oči. Sastoji se od dvije faze, uljne i vodene, te ga je prije nanošenja potrebno protresti kako bi se faze pomiješale. Ugodan je na koži i miris mu je fin, citrusan, nije prejak. Ne mogu reći da nas ni jedan komarac nije ubo kad smo se našpricali, ali kad se pogledaju rojevi komaraca koji su letali oko nas, odlično smo prošle. Ono što sam primijetila kod ovog spreja je to da se često mora obnavljati, svakih 45 minuta do sat vremena, kako bi bili sigurni od letećih napasti.

Tijekom prošle zime curica je u nekoliko navrata imala problem s ispucanim usnicama te sam razmišljala čime bi mogla njegovati njezine usnice i sjetila sam se Babylove masti za bradavice. Vođena mišlju da beba stavlja u usta bradavice namazane tom masti, nema ništa loše da joj njome namažem usnice, a i sam sastav je odličan: lanolin, kokosovo ulje, maslinovo ulje, jojobino ulje i vitamin E. Uglavnom, sada nam mast za bradavice služi kao balzam za usne i obožavamo taj proizvod jer su usnice u boljem stanju bile nakon samo jednog nanošenja, a nakon nekoliko skroz oporavljene.

Post je nešto duži, no htjela sam da je sva kozmetika koju smo koristile kroz njezine dvije godine na jednome mjestu. Proizvoda nema puno, ali su nam svi jako dragi te ćemo ih koristiti i na braci koji uskoro dolazi plus nekoliko noviteta koji su se pojavili na našem tržištu, a također su dobrog sastava.

Jeste li koristili neki od ovih proizvoda? Koji baby proizvod vi volite? Što bi nam preporučili?



* PR proizvodi


Nema komentara:

Objavi komentar