petak, 23. kolovoza 2013.

Priča o preživljavanju i suživotu čovjeka i zvijeri


 
Jučer sam pogledala film Ang Leea Pijev život i oduševila sam se. Film je nastao prema predlošku istoimene knjige kanadskog pisca Yanna Martela objavljene 2001 i ove godine je bio nominiran za čak jedanaest Oscara, a osvojio ih je četiri: za najbolju režiju, najbolju glazbu skladanu za film, najbolje vizualne efekte i najbolju kameru.


 
Film donosi priču o indijskom dječaku Pi pravim imenom Piscine koje je dobio po pariškom bazenu, a u školi su ga zvali eng. pissing (mokrenje). Nadimak je nadjenuo sam sebi po devetnaestom slovu grčkog alfabeta ili po Ludolfovom broju pi, a da bi skrenuo pažnju od svog imena, u školi je umjesto predstavljanja govorio svoj nadimak i ispisivao na ploču cijeli broj pi, koji mi znamo zaokruženog na dvije decimale 3,14.

Taj zanimljivi dječak je po vjeri hindu, ali se također križa prije jela jer mu se sviđa Isus i klanja se Alahu. On je pravi vjernik i kako kaže da u hinduizmi ima 32 boga pa što je onda jedan bog više.

Osim što svojim primjerom pokazuje kako jedna osoba može objediniti nekoliko vjera te zaista vjerovati, radnja započinje tek kada se cijela obitelj odluči preseliti iz Indije u Kanadu, a na putu dožive brodolom. Dječak se spasio zahvaljujući svojoj dječjoj radoznalosti tako što se našao u čamcu za spašavanje, ali je bilo još skrivenih putnika: zebra, hijena, čimpanza i opasni bengalski tigar Richard Parker. Na kraju ostaju samo dječak i tigar te zajedno provode 227 dana u čamcu za spašavanje na Tihom oceanu.

 
Osim duhovite i zanimljive priče, koja ne gubi na zanimljivost ni kad se radnja svede na dječaka i tigra, u filmu su jaki vizualni efekti koji donose boje flore i faune pa gledajući film imamo osjećaj kao da smo dio njega.

Nakon odgledanog filma ne mogu se suzdržati, a da ga ne usporedim s dobitnikom Oscara 2012. za najbolji film Argom. Filmovi su potpune suprotnosti, dok Argo veliča američke pothvate (spašavanje američkih diplomata iz Teherana tijekom iranske talačke krize 1979. godine), Pijev život na dječji, nevini način govori o preživljavanju i suživotu čovjeka i zvijeri te o religijama koje ne bi trebale biti prepreka ljudima. Mislim da je Pijev život, ako ne zbog priče, zaslužio Oscara za najbolji film zbog veličanja života i pokazivanja velike tolerancije koje nam u ovim vremenima svima nedostaje.

2 komentara:

  1. Argo mi je toliko prosječan film da ne vjerujem da je dobio Oscara. Zapravo, vjerujem, ipak su to Amerikanci koji "svršavaju" na svoje američke heroje. Pf. Life of Pi je predivan film.

    OdgovoriIzbriši