ponedjeljak, 28. listopada 2013.

Moja mini knjižnica


U jednom od prethodnih postova spomenula sam da volim čitati, a danas sam vam odlučila pokazati svoju mini knjižnicu, odnosno svoje knjige. Imam jako puno knjiga, nešto sam ja kupovala, a nešto sam naslijedila od djeda i pradjeda. Kako živim u stanu u kojem nema baš puno mjesta, svoje knjige sam ostavila u roditeljskoj kući, a u stanu imam nekoliko enciklopedija, rječnika i beletristike koje sam novo kupila i koje trenutno čitam.

Sviđa mi se što se knjige osim u knjižarama mogu kupiti na Tisku uz novine ili biblioteka Knjiga dostupna svima gdje se za malo novca mogu kupiti dobre knjige. Ja sam inače tip osobe koja kada želi pročitati neku knjigu, kupi ju (ili posudi od prijatelja), a to vremenom počinje predstavljati problem gdje staviti sve te knjige. Ne volim posuđivati knjige u knjižnici jer kada želim pročitati neki novi naslov dok dođem na red više nije novo i onda uvijek kaskam. Tako da je moje kada želim nešto pročitati, kupim i onda sam u problemu. Prošle godine sam kupovala Zagorku koju volim i koja me sjeti na djetinstvo i uglavnom ona zauzima prazna mjesta za knjige u mom stanu :)

Želja mi je jednog dana imati veliki ugradbeni ormar u koji će stati sve moje knjige i da mi budu pri ruci kada poželim koju ponovno pročitati.








Volim leksikone, a ovaj Minervin iz 1936. mi je posebno drag.






 Imam cijelu kolekciju Matice hrvatske Svjetski pisci i volim to izdanje.



Među knjigama pronašla sam pradjedovu čitanku iz hrvatskog za više razrede srednje škole iz 1908. godine i koliko vidim nisu se djela koja se čitaju za lektiru puno promijenila :)







Volite li vi knjige? Kupujete li knjige ili posuđujete iz knjižnice?

Broj komentara: 6:

  1. Kaaaaaaako cool! Oduševila si me! :D Ovo je raj! Ja obožavam čitati i kupovati knjige, a prije par mjeseci me kolega nagovorio da se upišem u gradsku knjižnicu, pa sam i tu popustila. Imaju i knjižnice svoje čari... Kao dite sam ih obožavala, pa zaboravila i sad ih opet volim. Ali da, vrlo često kupujem knjige.
    Odličan ti je ovaj post, sad te totalno drugačije doživljavam! :D ;)

    P. S. Ne mogu dočekati Interliber!!! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Imam i ja iskaznicu od gradske knjižnice pa pokušavam šarmirati tete da mi rezerviraju knjigu koju želim pročitati, ali većinom kupujem. O da, Interliber je raj za pronalazak zanimljivih knjiga :)

      Izbriši
  2. krasna kolekcija :)
    i ja volim knjige, trenutno na policama imam preko 400 naslova plus dva puna kofera u podrumu jer trenutno nemam mjesta za sve... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Da, to je problem, nikad dovoljno mjesta za sve knjige.

      Izbriši
  3. Prekrasno! Knjige su, kao što znaš, moja strast, naslijeđena od tate pa smo za stvaranje kućne biblioteke odgovorni on i ja u jednakoj mjeri ) A dečko ima prekrasnu zbirku naslijeđenu od djeda i bake, profesora književnosti, ima knjiga još iz 19og stoljeća, a posebno sam ponosna na prvo izdanje Jesenjinovih pjesama, na ćirilici, iz Moskve. Imamo i nekoliko prekrasnih starinskih ormara iz 1920. pa planiramo njih dati obnoviti i u njima urediti knjižnicu čim nam to financije omoguće.
    Kao knjižničarka, podupirem posuđivanje iz knjižnice, ali slažem se da je teško doći na red za one najbolje i najnovije knjige pa i sama rado kupujem :=

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesenjinove pjesme, genijalno. Takvi divni primjerci nemaju cijene. Odlična ideja za stare ormare, a financije su uvijek problem. Ja patim za većim stanom, gdje bih namijenila jednu sobu za knjige ;) Knjižnice imaju svoje čari :)

      Izbriši