ponedjeljak, 10. veljače 2014.

Kosa - najljepši ukras

Kosa je ukras žene, bila ona kratka, duga, kovrčava, ravna, crna, crvena, plava. Svaka kosa zahtjeva određenu njegu i pažnju na koju često znamo zaboraviti. 
Svi mi znamo da se kosa ne smije nasilno češljati, da ju trebamo zaštititi pri izlaganju visokoj temperaturi, redovito šišati vrhove, ali također sve te stvari radimo/ne radimo u nedostatku vremena. Ovaj post je jedan oblik podsjetnika kako održavati kosu lijepom i njegovanom.


Najvažnija stvar u njezi kose je odabir odgovarajućeg šampona i regeneratora. Šampon se bira prema korijenu kose, odnosno prema tome masti li se kosa često ili je suha. Normala kosa koja nije ni masna ni suha bi se u pravilu trebala prati svakih četiri, pet dana, ali takva je kosa rijetka i to je obično kosa koja nikada nije bila bojana. Prije pranja je dobro počešljati  kosu jer se tako sprječava njezino kidanje pri pranju. Šampon se nanosi na korijen kose jer je najvažnije dobro oprati tjeme (do vrhova šampon sam dođe) i kosa se ne smije trljati, nego se masira. Kod pranja kose postoji nepisano pravilo da se kosa šamponira dva puta, prvi put se uklanja prljavština, a drugi put se osvježava tjeme.


Regenarator se odabire prema vrsti vlasi kose, je li riječ o tankoj ili debeloj vlasi, obojanoj, ispucaloj. Osobama s masnom kosom potreban je lakši regenerator, dok je onima sa suhom kosom potreban regenerator za jaču njegu, odnosno s hranjivijim tvarima. Regenerator se nanosi nakon pranja kose i to na kosu koja pada, nikako na korijen kose. Dobro ga je nanijeti na iscjeđenu kosu kako ne bi samo skliznuo s kose, a da nije odradio što je trebao. Postoji nekoliko vrsta regeneratora, ali klasični regenerator se drži na kosi do 3 minute, nema potrebe duže, jer je on za to vrijeme odradio što je trebao. Regenerator bi trebalo nanositi nakon svakog pranja kose jer on zaglađuje kutikulu kose te sprečava njezino pucanje.


Maska za kosu i regenerator nisu isto jer ne obavljaju istu funkciju. Maska je puno bogatija po sastavu i dubinski hrani kosu, jača joj strukturu i vraća sjaj. U pravilu se nanosi jednom tjedno, osim ako na uputama ne piše drugačije. Nanosi se kao i regenerator na kosu koja pada, a ne na vlasište jer će ga maska nepotrebno umastiti. O vrsi maske ovisi koliko se dugo drži na kosi te nanosi li se na mokru, vlažnu ili suhu kosu.


Puno djevojaka s dugom kosom susreću se s ispucalim vrhovima. Ispucali vrhovi najčešći su kod suhe kose, ali nije pravilo. Ispucali vrhovi nastaju zbog izloženosti UV zrakama, korištenja agresivnih boja za kosu, sušila, figara, pegli, čupanja pri češljanu kose... Stoga nemojte kosu nasilno trljati ručnikom, mokru kosu rasčešljajte češljem sa širokim zupcima, zaštitite svoju kosu pri izlaganjima visokoj temperaturi jer nema tog šampona, regeneratora ili maske za kosu koja će obnoviti vaše ispucale vrhove, kod toga pomaže samo šišanje.


U kakvom je stanju vaša kosa? Kako ju održavate lijepom i njegovanom?

Broj komentara: 16:

  1. ja sam svoju uništila, otvoreno priznajem, pa sam ju nakon toga skratila najviše što sam mogla,a da ne budem ćelava, :P, i odtada sam krenula ispočetka. bez farbanja, bez brijanja undercuta i sličnih stvari, minimalno koristim uređaje za oblikovanje kose i iako imam osjećaj da mi jako sporo raste, izgleda hvala bogu zdravo, i stvarno ju minimalno tlačim. inaće sam ju ubijala bojom, blajhanjem, minivalom, ma svime. perem kosu dva puta tjedno, u prvom pranju je dobro operem u head&shouldersu, u drugom s afroditinim šamponom od koprive, i to radim na taj način samo zato jer afroditin nije dovoljno jak da mi opere masnoću. povremeno stavim regenerator na vrhove, ali još uvijek mi nije skroz prešla vrat, pa nemam tu naviku. i tako. super post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga! Znam kako je to kad moraš kosu ošišati jako kratko i krenuti ispočetka, ali isplati se, jer kad kosa izraste bez svih tih boja i minivala bude zdrava i lijepa. Imala sam taj Afroditin šampon od koprive i bio mi je preslab pa sam ga dala dragom i njemu je ok. Nisam se sjetila kombinirati s drugim šamponom, vidiš, vidiš, dobra ideja :)

      Izbriši
  2. Odličan post! Moja kosa je sklona isušivanju ali nastojim se dobro brinuti u njoj i mislim da poprilično dobro izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga! Ni ne sumnjam da ti paziš dobro svoju kosu :)

      Izbriši
  3. super post :)
    ja sam zadovoljna izgledom svoje kose, mazim ju i pazim :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Znam da imaš lijepu kosu, vidi se da joj poklanjaš dosta pažnje :D

      Izbriši
  4. Ja brinem o kosi, ali ne pretjerano. Nisam opsjednuta tonom proizvoda za kosu. Šampon, regenerator, ponekad maska, kremu ili ulje stavljam na mokru kosu i onda je sušim. Jedino često prije pranja kose volim držati ulje nekoliko sati na glavi da mi nahrani kosu. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekoliko sati držati ulje, svaka ti čast :) Zato ti imaš prekrasnu kosu :)

      Izbriši
  5. Super post! :) Ja pazim na svoju, no ništa pretjerano, al izbjegavam je tretirati peglom, figarom i sličnim napravama i vidim da mi se to višestruko vraća! :) Tereza

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga :) Pegle i figara ako se svakodnevno koriste naprave od kose metla efekt :D

      Izbriši
  6. dobar post, ne slažem se samo s ovim nepisanim pravilom da se kosa šamponira dva puta... to možda vrijedi ako je opereš jednom tjedno, ali kad se kosa pere svako par dana to zbilja nije potrebno... osim ako radiš u fast foodu ili neki fizički posao pri kojem se i glava dosta oznoji ;)
    ni danas mi se nije dalo peglati kosu, ali mi je ona zbog toga zahvalna :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Naravno da ovisi o vrsti posla i to je dosta individualno, jer sve ovisi o tome koliko se tjeme zapravo masti i ako se koristi neki malo jači šampon to također utječe treba li kosu šamponirati dva puta :)

      Izbriši
  7. Bojana ali njegovana.ponekad imam problema sa suhim vlasištem ali i to prođe :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Moja kosa je trenutno u dobrom stanju. Kakva je pre bila, strašno, kao slama. Suva i oštećena. Pre sam , kao mala, koristila isti šampon kao i moja mama, ne znajući da nisu svi šamponi isti i da nije svaki šampon za svau kosu. Vremenom sam se "opametila" i našla adekvatne proizvode za negu svoje kose. Odličan je post :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala ti draga :) Mislim da smo sve od mama uzimale od šampona do pudera. Ja sam od svoje majke uzimala kremu za lice i čudila se kako se noj upije, a meni nikako, a onda sam skontala da ja imam masnu kožu, a mama suhu :D

    OdgovoriIzbriši