ponedjeljak, 20. lipnja 2016.

Kozmetika i potrebe kože u trudnoći

Da, dobro ste pročitali, u trudnoći J Za nekoliko mjeseci stiže nam još jedna blogo beba i koliko god će ona promijeniti moj svijet, kada vidim da druge mame blogerice i dalje pišu postove, to mi daje nadu da se sve stigne te da ću i ja uspjeti sve to izbalansirati.

Ovaj post neće biti o kozmetici koju nije dobro koristiti u trudnoći jer takvih postova ima, a dobro je izbjegavati sve one loše sastojke koje inače izbjegavamo s naglaskom na proizvode koji sadrže retinol. Ukoliko vas zanima više, naša draga Lenka pisala je o tome pa škicnite njezin post ovdje.


Ne zove su trudnoća uzaludno drugo stanje, to je drugo stanje kada vam divljaju hormoni što se odražava na koži lica i tijela, ali i na noktima te kosi. Ukratko, imate osjećaj da to više nije vaše tijelo i koliko god mislili da poznajete svoju kožu, ona vas svakim danom sve više iznenadi te onda samo trebate obratiti pažnju na promijene koje se događaju i slušati potrebe svoje kože.

Moja koža lica je masna, toliko masna da cijeli svoj život vodim rat kako držati sebum pod kontrolom. Nije sklona prištićima, ali je sklona dehidraciji. Na početku trudnoće izgledala sam kao da sam u pubertetu i bila sam puna prištića koji su bili upaljeni i puni gnoja. Sva sreća da to razdoblje nije dugo trajalo jer me izluđivalo. Jedna sam od onih sretnica koja ni u pubertetu nije imala problem s prištićima, ali u ovom periodu rane trudnoće mislim da mi je sve što je moglo izašlo na lice. Nakon toga koža mi je postala suha i to me je iznenadilo, a sada je držim pod kontrolom i rekla bih da je normalna i naginje prema suhoj (ovisi o danu i raspoloženju).
Pravi saveznici su mi hidrolati koje koristim umjesto tonika, ali i za osvježenje tijekom dana. O hidrolatima sam pisala ovdje pa koga zanima neka škicne post. U trudnoći je čak 90% žena sklono pojavi hiperpigmentacije. Hiperpigmentacija, koju prepoznajemo kao tamne mrlje na koži, je prekomjerna proizvodnja prirodnog pigmenta melanina u gornjim slojevima kože, a u trudnoći je proizvodnja melanina potencirana hormonalnim promjenama. Tamne mrlje se javljaju na dijelovima koji su izloženi suncu i zato je dobro kloniti se sunca koliko se to može i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom. Iako kreme sa zaštitnim faktorom koristim tijekom cijele godine i bez obzira na trudnoću, u trudnoći tome pridajem malo više pažnje i koristim veće faktore. Moje omiljene dnevne kreme za lice su trenutno Paula's Choice Hydralight Shine Free spf 30* (recenzija) i Uriage Bariesun 50+. PC kema mi je odlična zbog mineralne zaštite koju sadrži i zato što pruža tijekom dana hidrataciju, dok Uriage kremica ima visoku zaštitu i odgovara mojoj koži te mi nije izazvala nikakve iritacije ni čepljenje pora. Kultnu Clinique All About Eyes Rich (recenzija) koristim za njegu područja oko očiju te otkako sam probala ovu kremicu ni jedna druga mi nije dovoljno dobra, a Bocassy Max Moisturizer* mi pruža potrebnu hidrataciju tijekom noći.

Strije su noćna mora svake žene u trudnoći, a one nastaju uslijed prebrzog rastezanja kože. Iako puno toga ovisi o genetici, svakako koži treba pružiti hidrataciju kako bi joj vratili vlažnost te kako bi ona bila što elastičnija i tako smanjiti vjerojatnost dobivanja strija. Područje trbuha, grudi, bedra i donji dio leđa počela sam mazati Babylove Mama uljem za trudnice koje nije baš nešto ugodnog mirisa, no u prvom tromjesečju mi je odgovaralo jer sam bila osjetljiva na mirise ili možda bolje da kažem kako sam lakše podnosila smradove od mirisa. Neobično, ali tako je J. Hipp Mama ulje za masažu ima onaj divan Hipp miris i sad kada mi se njuh unormalio ne odvajam se od njega. Oba ulja koristim obilno nakon večernjeg tuširanja te je potrebno petnaestak minuta kako bi se upilo u kožu. Kako ulja koristim na kritičnim mjestima, kožu tijela koja je od normalne postala jako suha, mažem raznim hidratantnim kremama i losionima. U borbi protiv strija piling također igra važnu ulogu jer je potrebno ukloniti mrtve stanice kože kako bi aktivni sastojci lakše prodrli u nju te zbog toga piling tijela radim dvaput do triput tjedno, a koristim odlične Farmona šećerne pilinge s voćnim mirisom koji su malo grublji, ali volim kako mi lijepo očiste kožu. Dolaskom sve toplijeg vremena nosi se sve manje odjevnih predmeta i sve više kože ostaje otkriveno te iz kuće ne izlazim dok se nisam propisno zaštitila. Nivea Protect & Moisture spf 30* je novitet koji je Nivea izbacila za ovo ljeto i tekstura mu je klasična za losione za sunčanje, ali uz to što štiti istovremeno i hidratizira kožu te miriši na more i ljeto. Sundance transparentni sprej spf 30 dolazi u pakiranju od 200 ml, no ja sam uzela u mini pakiranju od 75 ml jer mi je zgodno nositi u torbi. Sprej se lako nanosi špricanjem, brzo se upija, vodootporan je i ugodnog mirisa.

Sigurno ste čuli da trudnice imaju predivnu kosu i nokte. E pa ja sam iznimka koja potvrđuje pravilo J. Nokti mi nikada nisu bili u tako lošem stanju, postali su krhki, listaju se i pucaju, a kosa mi je postala neukrotiva. Moja kosa je inače masna i moram je prati svaki drugi / treći dan i to se nije promijenilo, ali više nije sjajna i mekana na dodir te je postala jako suha i izgleda kao metla. Šampon koji koristim je L'oreal Elseve Arginine Resist Light kojem se uvijek vraćam jer mi je dobar, a povoljan. Gliss regeneratore u spreju jako volim i mijenjam ih često, a ovaj s hijaluronskom kiselinom mi je jedan od dražih i korišten je nakon svakog pranja jer ne znam kako bi se uspjela počešljati bez njega. Kako mi je kosa suha i oštećena koristim maske za kosu nakon svakog pranja, a trenutno imam Schwarzkopf Essence Ultime i zadovoljna sam s njom, no željela bi nešto još hranjivije pa ako imate neku dobru masku za preporučiti, napišite mi u komentaru. Matrix Oil Wonders ulje indijske amle* (recenzija) koristim za vrhove, ali i kao pakung tretman te je malo reći da ga obožavam jer osim divnog mirisa, odlično njeguje. Kako ovog ulja imam još jako malo, planiram nabaviti novo, ali ću probati ili amazonsku murumuru ili egipatski hibiskus koje još imaju u ponudi.

Koža ruku mi je oduvijek bila suha, posebno u zimskim mjesecima, a u trudnoći je toliko suha da mi je koža između prstiju poput rašpe i puca. Svakodnevno mažem ruke, ali da se situacija nešto poboljšala nije. Kreme za ruke stalno mijenjam,  a trenutni saveznici su mi Balea krema s ureom i Olival hidratantna krema s nevenom*. Uz suhoću ruku, muče me i suhe usne koje njegujem Nuxe Reve de Miel (recenzija) balzamom koji jedini njeguje moje usne kako od balzama očekujem da će njegovati.

Ovaj post se malo odužio pa se nadam da vam nije bilo dosadno. Pokazala sam samo osnovni dio trenutne postave koji koristim za njegu lica, tijela, kose, ruku i usana, a kao što sam rekla na početku posta slušam potrebe svoje kože i tome prilagođavam svoju rutinu. Vjerujem da sam vam u postu dočarala da je trudnoća stvarno drugo stanje te da nema pravila jer je kod svake žene drugačije.

Ako imate nekakav prijedlog kako da izađem na kraj sa suhom kožom slobodno mi napišite u komentaru, kao i ako vas neki proizvod posebno zanima.



*PR proizvodi

Broj komentara: 35:

  1. Čestitam na trudnoći i bebici. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Cestitam od srca <3 bas si me obradovala ovim postom :****

    OdgovoriIzbriši
  3. Moja najdraza blogo trudnjaca, jos malo pa nam stižu bebabe, ljubim te puno <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ♥ Još samo da preživimo ljeto i bebice stižu :) Puse :*

      Izbriši
  4. Draga, još jednom ti čestitam! <3 Bit ćeš divna mama. Vjerujem da ćeš s vremenom izbalansirati i bebu i blog i sve ostalo, a ako i nećeš pisat neko vrijeme, mi ćemo biti tu i čekati nove postove. :) Što se tiče savjeta, nemam nikakav pametan, znam samo da bi ludila i da ne bi znala kaj da stavim na sebe da sam trudna jer bi vjerojatno paničarila da kaj ne našteti bebi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Čestitam ti draga moja od <3!!!!!
    Najljepše na svijetu je biti mama!
    Moja masna koža je isto u početku trudnoće poludila....ali je i dalje ostala masna.
    Što se strija tiče, nisam se ničim mazala, a nisam ih niti dobila. S druge strane, moja prijateljica se stalno mazala i dobila strije. Mislim da tu genetika i elastičnost kože imaju svoju ulogu!
    Još jednom ti čestitam i ne mogu ti opisati koliko mi je drago zbog tebe, kolegice moja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno draga moja ♥ Ja se samo nadam da će mi se koža nakon trudnoće vratiti u normalu, a za srije što bude, ja se mažem i pilingiram pa znam da sam napravila sve što sam mogla :)

      Izbriši
  6. Bravo, divne vesti, baš si me obradovala sad <3
    A za suvu kožu....možda ulja neka da probaš ako ti ne smetaju, trebalo bi da pomogne! L.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga ♥ Ulja sam uvrstila za njegu tijela, a za lice se uopće nisam sjetila :D Probat ću svakako :))

      Izbriši
  7. Čestitam ti draga na toj predivnoj vjesti. <3 Vjeruj mi da živim za dan kada ću i ja moći objaviti isto, no ispred nas je dug i težak put, no nadamo se čudu. <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno :* Držim fige da se i tebi poklope zvijezde ♥

      Izbriši
  8. Cestitam draga moja!A da znas da sam prije nekih mjesec dva kad si u nekoj recenziji napisala da ti smetaju mirisi odmah pomislila da si trudna i evo bila sam u pravu!!!Bas mi je drago zbog tebe i supruga,zelim vam puno puno srece i uzivanja u bebici:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. He, he, odmah si me skužila :D Hvala ti puno ♥

      Izbriši
  9. Čestitke mamice!! Baš mi je drago zbog tebe <3

    OdgovoriIzbriši
  10. Čestitam, baš mi je drago !! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Čestitam ti od srca! Baš si me obradovala. Želim vam puno zdravlja i sreće! <3 :*

    OdgovoriIzbriši
  12. Čestitam od ♥ :* :* Nek sve prođe u redu ♥

    OdgovoriIzbriši
  13. ja tek sada vidim :D
    pa čestitam ti draga moja prijateljice blogerice <3 <3 Neka sve prođe u redu :)
    A kad dođem u to stanje, znam gdje potražiti savjete :D

    OdgovoriIzbriši
  14. Cestitam na trudnoci ali i na tome sto si nastavila s aktivnoscu na blogu! :) Ja takoder ocekujem bebu nakon ljeta :) U mom slucaju sve se promjenilo na licu i tijelu i imam dojam da ne mogu u ovom trenutku uopce napisati vjerodostojnu recenziju pa sam uzela pauzu. Sretno sa svime i sad se jos vise veselim postovima! <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga puno, puno :* I ja tebi čestitam i znam kome ću se obratiti za savjet pošto će ti sve biti svježe i trebaš roditi malo prijem mene :) Trudim se pisati jer to volim i opušta me, a što se tiče recenzija, pišem iz trenutnog iskustva i stanja, ali i malo više sam se okrenula dekorativnoj kozmetici :D

      Izbriši