subota, 22. srpnja 2017.

Beba dolazi - što mi sve treba?

Dok nisam ostala u drugom stanju nisam primjećivala dječja kolica, krevetiće i ništa vezano uz bebe jer me to nije zanimalo te kad sam došla u situaciju da me to zanima bila sam totalno neupućena i nisam znala odakle početi te na što trebam paziti kod odabira. Imala sam sreće da je moja kuma majka dvoje mališana koju sam ugnjavila s pitanjima oko kupovine bilo koje sitnice te joj veliko hvala na tome J. Iz toga svega proizlazi i ovaj post koji sam više zamislila kao moje iskustvo kod kupovine stvari koje su potrebne kada s bebom dođete iz rodilišta, a ne taksativno nabrajanje stvari koje stvara zbrku u glavama mladih mama.


• Dječji krevetić
Kod kupovine dječjeg krevetića nisam imala viziju onoga što želim, samo sam znala da želim da bude jednostavan i bijele boje. Ono o čemu sam vodila računa je to da nema oštre bridove (jer ne biste vjerovali kakve sve dječje krevetiće prodaju) i da ima podnicu koja se može spuštati na tri razine jer treba čuvati leđa i nema potrebe saginjati se do poda kada je beba sasvim mala. Neki krevetići imaju kotače za koje ne znam čemu služe, mislim ako hoćeš premjestit krevetić podigneš ga i premjestiš, no kod mene premještanje krevetića nije opcija zbog malog prostora, tako da sam kupila krevetić bez kotača. Krevetić također nema ladicu i to mi je žao jer bi bila savršena za čuvanje zaliha pelena. Madrac za krevetić se kupuje posebno i izabrala sam neki srednje klase koji mi se činio zadovoljavajući. Krevetić i madrac su kupljeni u Baby Centru, a točne cijene se ne sjećam, ali znam da sve zajedno nije bilo više od 1500 kn.
Na fotografiji je krevetić na najnižoj razini jer se moja cura počela ustajati pa da ne bi ispala iz krevetića. U krevetić sam stavila nekoliko plišanaca koje obožava. Čim se počela okretati na trbuščić često sam je znala pronaći kako spava među njima, a sada kada je malo starija nakon što se probudi slijedi igranje u krevetiću s plišancima.

Ako se pitate što djevojčica radi u plavoj sobi riječ je o mojoj spavaćoj sobi, a kako ja volim plavu boju, soba je plava J. I ja nisam jedna od onih koja misli da djevojčica treba biti od glave do pete u roza, tako da se moja cura često može vidjeti u plavim, zelenim i žutim bojama te sam primijetila da reagira na žuto, tj. na žute predmete, tako da kod nas ima puno žutih igračaka i detalja.

• Posteljina
Posteljina je kupljena u setu koji su činili: ogradica, jorgan + navlaka, jastuk + navlaka i plahta te sam uzela još jedan set navlaka i plahtu da imam za presvući i moram reći da je to bila promašena investicija. Jedino što smo od toga koristili (te i dalje koristimo) je ogradica koja služi kao štitnik kako se beba ne bi povrijedila. Jastuk bebe ne koriste, a jorgan je toliko velik i nepraktičan za malu bebu tako da samo stoji, a vidjeti ćemo hoćemo li ga koristiti kad beba bude nešto starija. Plahte su solidne, no puno su mi draže i od finijeg pamuka one koje sam kupila u Lidlu. Set je kupljen u Baby Centru po cijeni od 579 kn, posteljina (navlaka za jorgan i jastuk) je bila  178 kn, dok je cijena plahte bila 60 kn, a u Lidlu sam kupila dvije plahte po 50 kn.

Moja beba je zimska beba, tj. rođena je početkom listopada što je zapravo jesen, ali lagano dolazi zimsko vrijeme te sam za pokrivanje bebe koristila jorgančić iz Kika koji je dvostran, s jedne strane je platnen, a s druge fino mucast poput dekice, a kada su bili veliki minusi bebu bi pokrila prvo dekicom pa tim jorgančićem.

Kada već pričam o dekicama imam ih nekoliko: iz Baby Centra, Ikee i Mullera te su mi dekice iz Mullera najdraže jer su jako mekane, takve su ostale i nakon puno pranja, dok su se ostale dekice ofucale nakon nekoliko pranja. Cijena svih dekica je bila negdje oko 50 kn.
Jastuke za bočno spavanje nisam kupovala, nego sam koristila veliki ručnik koji sam stavila preko bebe i zarolala sa svake strane. Vidjela sam da tako rade u bolnici pa sam to prekopirala J.

Dobra je stvar imati nepromočivu podlogu (plahtu) koja ide na madrac kao zaštita ako beba propiški pelenu ili jače bljucne. Imam ih dvije, jedna je na gumicu i ide preko cijelog madraca, ta je iz Baby Centra, a druga je iz Lidla te nije na gumicu i ne prekriva cijeli madrac. Ovu prvu koristimo na krevetiću, a drugu nosimo kad idemo negdje u goste. Cijena svake je  bila oko 100 kn.

• Kolica
Izborom kolica u našim trgovinama sam se jako razočarala jer kolica u crnoj, sivoj, smeđoj i tamnoplavoj boji su meni za starački dom, a ne za dijete, tako da sam se odlučila uzeti no name kolica sa slovenske stranice Sladke Sanje. Oni su me koštali živaca i živaca te da nisam toliko zagrizla za ta kolica, davno bi odustala. Problem je bio što se kolica čekaju pet tjedana, a ja sam ih čekala dvanaest te su stigla nekoliko dana prije nego što sam završila u bolnici. Osim kolica imaju odličnih i povoljnih stvari za bebe, ali ako naručujete nešto od njih naoružajte se strpljenjem i naručite na vrijeme, što bi bilo puno ranije od predviđenog termina.

Za razliku od neprofesionalnosti ljudi koji rade za SladkeSanje, kolica su odlična te sam s njima jako zadovoljna. Kada sam se odlučila kupiti ih gledala sam da su 3u1 te da su masivna i stabilna. 3u1 kolica sadrže nosiljku, autosjedalicu tkz. jaje i sportski dio, a uz moja kolica još ide torba, navlaka za kišu, mrežica za zaštitu od komaraca i košara za stvari koja ide ispod kolica.
slika je preuzeta s interneta
Kolica imaju jako velike kotače i jako dobre amortizere što je bitna stavka jer su nogostupi u Osijeku u kriminalnom stanju te beba kod vožnje nije osjetila svaku rupu i džombu preko koje smo prešli. Sada koristimo sportski dio koji je savršen, a plus mu je i to što ima nulti položaj pa ukoliko imate ljetnu bebicu može se voziti u njemu bez problema, a i imati će više zraka nego u nosiljci koja je zaštićena sa svih strana. Sportski dio ima i odličnu zaštitu od sunca kojom se može zakloniti cijelo tijelo bebice, a ne samo glavica.

Kolica se zovu Largo, poljska su, a vidjela sam da se mogu naručiti na hrvatskoj Facebook stranici Dječja oprema. Ukoliko se dvoumite oko kolica za ova imate moje preporuke. Kolica su koštala 270 eura.

Previjalište i kadica za kupanje
Poučena iskustvima žena koje su kupovale komodu s previjalištem i kadicom te raznim kombinacijama istoga, nisam se odlučila za tu varijantu, nego sam kupila vulgaris dječju kadicu, tipa onih što smo mi imali kada smo bili djeca i spužvenu podlogu za previjanje s povišenjima sa strane.
Podloga za previjanje, koju ja zovem previjalište, je mekana, ima plastičnu presvlaku na koju stavim jednokratne podloge 60x60 koje se mogu naći u svim drogerijama. Prednost takve podloge je to što je možete staviti gdje god želite (krevet, pod, stol) te seliti po potrebi. Kod mene stoji na kuhinjskom stolu iz razloga što mi odgovara visina te opet naglašavam da treba štediti leđa gdje god se može jer, vjerujte mi, saginjat ćete se puno htjeli, ne htjeli, nosit ćete bebu koja će svakim danom biti sve teža te na kraju dana će vas leđa toliko boljeti da ćete jedva čekati da se smjestite u horizontalni položaj. Previjalište smo kupili u Baby Centru po cijeni od oko 130 kn.

Kada se beba kupa, kadicu također stavimo na kuhinjski stol što je odlično jer, osim što čuvate leđa, ono što beba išprica samo pokupite močom / džogerom ili kako se već to zove J. Kadice s ugrađenim ogradicama bebe brzo prerastu, zato je obična kadica odlična za kupanje i malo veće bebe, posebno ako u stanu imate samo tuš kabinu. Jako smo se namučili kako bi našli običnu kadicu za bebu i na kraju smo kupili zadnju u trgovini Turbika po cijeni od 100 kn.

Kada smo kod kupanja, za malu bebu nemojte uzimati ručnike u obliku ponča jer je jako nepraktično obući malu bebu koja samostalno ne drži glavicu. To je za starije bebe koje samostalno sjede, a za malene bebe izaberite obični ručnik s kapuljačom za glavicu. Cijena takvih ručnika u trgovinama s dječjom opremom je oko 100 kn, dok u Mulleru možete za tu cijenu dobiti dva ručnika i iz našeg iskustva su odlični.

• Njihaljka
Tko god je izmislio ovu njihaljku treba mu dodijeliti Nobelovu nagradu, iako ne znam u kojoj kategoriji jer za inovativnost ne dodjeljuju, ali hoću reći da zahvaljujući njihaljci moja beba nije stalno bila na rukama te se naučila sama zaigrati. Beba je od prvog dana bila u njihaljci preko dana, dok smo je navečer stavljali na spavanje u njezin krevetić.

Osim za spavanje preko dana, koristili smo je i za hranjenje dok beba nije počela samostalno sjediti, a kada je počela prebacili smo se u hranilicu. U njihaljci se i prvi put podigla u sjedeći položaj.

Njihaljka Tiny Love, uz ležeći, ima tri položaja, tj. beba u njoj može ležati i sjediti. Napravljena je tako da vi sam možete ljuljati bebu, ali se to može zakočiti i onda je njihaljka fiksirana. Također ima u sebi vibraciju koja se može uključiti po potrebi i moja beba je to obožavala, posebno kada su je mučili grčevi. Dio njihaljke su i viseće igračkice, a vrtuljak na kojem vise može svijetliti i svirati po potrebi što je bebama jako zanimljivo.
Koristili smo njihaljku intenzivno šest mjeseci, a onda po potrebi sve dok se beba nije počela ustajati i tada je njihaljka postala nesigurna za njezine egzibicije. Nakon toga su puzle na podu postale zakon jer se počela okretati, sjedati, puzati i istraživati svijet (sobu) oko sebe.

Njihaljka je kupljena u Baby Centru po cijeni od oko 850 kn i vrijedila je svake lipe. Naša je crvena, no kako je više ne koristimo, oprana je i spremljena za neku drugu bebu, a da bi znali o čemu govorim stavila sam slike preuzete s interneta.

• Odjeća
Sigurno ste već puno puta čuli da bebama ne kupujete previše odjeće jer one to brzo prerastu. Ja ću vam reći da kupite toliko odjeće koliko je potrebno da bi napunili perilicu, posebno ako bebinu odjeću planirate prati posebno. Da, istina je da bebe jako brzo prerastu odjeću, no jako je teško odoljeti tim svim preslatkim stvarima pa se pri tome često zna dogoditi da se zaboravi na praktičnost, što iz neznanja (što je bio slučaj kod mene), što iz uživanja u kupovini za malene ljude.

Ono što se iz našeg iskustva pokazalo kao najpraktičnije za male, posebno zimske bebe, su odjelca. Fina, mekana, mucasta i topla ispod kojih smo kombinirali bodiće i to ako samo nosili odjelce dugih rukava, ispod bi obukli bodić kratkih i obrnuto kako se rukavi ne bi gužvali jedni ispod drugih. Odjelca su zgodna jer imaju drukere (dugmad) među nogama, tako da se ne moraju cijela skidati pri mijenjenju pelene. Kombinacije s hlačama i majicama smo počeli nositi kasnije, tamo negdje s tri mjeseca kada je beba samostalno držala glavicu. Pidžamice nismo nosili u početku, tj. beba je bila u istoj robici i po noći i po danu, to smo počeli prakticirati kada beba nije bila stalno u ležećem položaju i kada se počela igrati na puzlama koje su na podu.

Ima jako puno nepraktične odjeće npr. majice s kapuljačom. Za malu bebu koja stalno leži i ne drži samostalno glavicu je to problem jer ne znate gdje ćete s njom, a ispod bebine glavice smeta. Također neka odjelca i pidžamice imaju drukere sa stražnje strane, ispod bebe, što je nama isto bilo nezgodno jer se beba mora okretati.

Naša odjeća je 90 % kupljena u Lidlu. Lidl ima fini pamuk i što bi se reklo peri, deri, a volimo i to što imaju tkz. dvobroje pa beba ne preraste tako brzo njihovu odjeću. Inače, veličine znaju varirati od trgovine od trgovine, npr. C&A i Zara imaju bodije manje nego što su u ostalim trgovinama, tako da se i na to treba paziti.

Za prve mjesece bebe trebalo bi još pripremiti pamučne kapice i čarape, a mi smo još imali, kako je riječ o zimskoj bebi, ski odijelo za odlaske u šetnju. Odijelo smo kupili u Kiku u veličini 62 i u početku je beba plivala u njemu, a kako je riječ o većem modelu, poslužilo nam je cijelu zimu.

• Tetra pelene
Tetra pelene trebaju za sve, a koristili smo ih ispod bebine glavice kao jastučić, za obrisati bebu nakon bljuckanja i hranjenja, za pokriti bebu umjesto dekice po ovim vrućinama, nakon kupanja za brisanje jer bolje upijaju od ručnika... 

Obične bijele smo kupili u dm-u, a kasnije smo sa stranice Mali anđeo uzeli nekoliko šarenih radi šminke J.

To naravno nije sve što treba pripremiti za dolazak bebe, ali je svakako riječ o nešto većim stavkama. O mini ljekarni, kozmetici, dudicama, bočicama... pisat ću u nekim drugim postovima jer ovaj je ionako predugačak i pun informacija.

Kakva su vaša iskustva? Kako ste se pripremili za dolazak bebe? Što vam je najviše koristilo, što je bilo nepotrebno?

Broj komentara: 8:

  1. Super post. Počeli smo se pripremati negdje oko 5 mj trudnoće jer smo smatrali da će nam lakše biti kupovati postepeno već sve od jednom. nešto smo kupili bezveze a nešto je baš bilo pogođeno. Eto jastučić za grčiće onaj što se grije je promašena glupost jer moja curka skora da i nije imala grčiće. Krevetić je skoro isti kao i tvoj i super mi je. Sterilizator za bočice sam naknadno kupila jer mi je dosadilo stalno u loncu prokuhavati boce. Slažem se da Kik ima super stvari i mi imamo njihovu dekicu i malica je obožava. Lidl je super za robicu. Slažem se da je onaj njihov jorgan prevelik za male bebe pa sam ga spremila kada poraste :D Robice sam dosta dobila tako da nisam kupovala....eto kako je moja malica proljtna beba tutice/odjelca je brzo prerasla što mi je baš žao jer je pre4slatka u tome ali kako je krenulo toplije vrijeme nije imalo smisla mučiti je da bude u tome. Kako kažeš ponekad pazim ali više puta ne mogu odoljeti da joj nešto kupim kad je moja mala maza :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga ♥. Mi smo se počeli pripremati oko 30. tjedna jer sam ja stalno govorila da ima vremena :D Sterilizator nemam, ali vjerujem da je odlična stvar jer i mene ovo kuhanje u loncu ubija, ali sad sam počela to raditi svaki treći dan jer mi polako gubi smisao. Cura je počela puzati i naravno na podu je te onda strpa ruku u usta ili počne lizati tepih (da i to bebe rade iz nekog njima poznatog razloga), a ja steriliziram sve živo.

      Izbriši
  2. Moje iskustvo znaš jer sam sve opisala na blogu. ☺ Baš sam jučer u postu o uštedi s bebom spomenula kako mi od svih stvari koje sam kupila jedino nije odgovarao jastuk za dojenje; nekako se s njim nisam snašla + bilo mi je užasno vruće jer je S proljetno/ljetna beba.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam, znam :D Jastuk za dojenje koristim samo za jednu stvar, stavim ga pod leđa kad gledam tv :D :D

      Izbriši
  3. I ja sam pisala o tome na blogu. Ali evo da komentiram neke stvari. Sve ovisi o bebi kakvu imate i njezinim navikama, o roditeljskim također. Mi imamo bebu koja puno bljucka i jednodijelna odjelca nisu dolazila u obzir jer zbog izbljucanog oko vrata mozes odmah sve baciti na pranje. Tako da je nama trebalo puno majcica i bodija jer bi i njih vecinom promicio. Za kolica se slazem - nenormalno mi je vidjeti dijete u crnim i tamnoplavim kolicima. Dijete u njima boravi okruzeno crninom wtf. Mi smo kupili svijetlo siva jer dosta dugo nismo znali spol. Imamo krevetic s kotacima i to nam je korisno je doslovno stalno micemo krevetic u smislu nekoliko centimetara naprijed-natrag (da bi ga drzala za ruku dok ne zaspi, a poslije odgurnula da mogu nocu ustati na wc) ili ga okrenemo jer npr. kroz stare rolete prolazi sunce koje direktno svijetli ujutro njemu u oči. Komoda je genijalna jer u njoj drzim doslovno sve bebino i sve mi je na dohvat ruke (prva ladica pelene, maramice, lavor, kremice uglavnom sve za prematanje; druga - sva njegova robica u velicini koju trenutno nosi; treća - platnene pelene (bljucalica je pa ih imamo 40 kom), četvrta - podbradnjaci, krpice i rucnici. Tako da u nju sve stane i ne moramo nigdje imati njegove stvari. U njegovoj sobici u koju ce preseliti kad bude veci imamo ormar u kojem drzimo vecu robicu i robicu koju je prerastao a koju prodajemo kao i igracke koje jos nisu za njegovu dob. Kadicu iz komode smo koristili samo prva 3 mj. I to na stolu tako da ako netko kupuje komodu radi kadice neka odustane. Bolje onu obicnu u kojoj ga jos uvijek kupamo i vjerujem da budemo jos dosta dugo. Majice s kapuljacom smo mi stavljali kao dodatnu zastitu od hladnoce preko kapice kad bi izlazili, ali samo zato jer smo ih dobili inace ih ne bih kupovala, kao niti majice s drukerima na leđima (i to je dobio pa smo isprobali i odlucili da necemo koristiti). Jastuk za trudnice/dojenje je i kod mene bacen novac. Ja nisam mogla spavati uz njega nikako, a prakticnije mi je bilo hraniti bebu na rukama. Dok je jastuk za nosenje bio genijalan i imali smo dva zbog bljucanja. U njemu je proveo prvih mjesec i pol zivota prakticki 24 sata dobro zasticen od hladnoce. Vjerujem ako je beba rodena u proljece - ljeto da je jastuk nepotreban. Ogradica je isto iz Baby centra. Polahtica imamo 10 kom bas zbog bljuckanja, a posto je D alergican na poliester nismo ga pokrivali dekicama nego poplunom u navlaci iz tog seta. Dekicu neku od vune imali smo samo za kolica da ga pokrijemo. Njihalicu niti kakve vipere nismo koristili prvo zbog bljucanja jer je on morao biti na ravnoj nakosenoj podlozi potpuno miran pa je lezao ili u kreveticu ili u kosari od kolica. Zbog njegovog stanja nismo ga ni nosili osik kad bi ga hranili tako da se nije navikao na nosenje i ljuljanje kako bi lakse zaspao. Uvijek smo ga mazili i komunicirali s njime iz kolica ili krevetica. Tako vec od 2 mj. kada smo mu ukinuli nocni obrok (zadnji je u 22, a prvi u 7) on spava od 19 do 7 ujutro + jos preko dana. Sve bas ovisi o navikama roditelja i kakva je beba.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, beba je šef i treba se prilagoditi njezinim potrebama :D Moja cura u početku nije bljuckala, a kad je počela onda je već držala samostalno glavicu pa sam joj počela oblačiti majice i hlače, a partiklice koristimo kako smo krenuli jesti kašice :).
      Hvala ti na riješenoj misteriji kotačića na krevetići :).
      Hehe, neka samo maleni anđeo spava, to je super. I moja cura je spavalica te odspava od 20 do 8, ali uz jedno buđenje za hranjenje. Imam osjećaj da nazadujemo jer mi je sa tri mjeseca spavala cijelu noć, a nedavno (sa osam mjeseci) se ponovno počela buditi za hranjenje bez obzira što nam je zadnji obrok žitna kašica + mlijeko, očito je mali gladoš i nije joj dosta :D :D

      Izbriši
  4. Super post draga, no ja sam po svom primeru skontala da i kad misliš da si nabavio sve uvek nešto zafali još pa sam tako imala sve spremno za bebu kad sam došla iz porodilišta a već u narednih par dana morala sam dokupiti nekih stvari :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga ♥. Neke stvari i ne treba kupovati unaprijed je možda neće ni trebati i samo se baca novac pa je bolje poslije nadokupiti :D

      Izbriši