subota, 24. prosinca 2016.

5 za 5: Okusi i mirisi Božića

Doživljaj mirisa i okusa je nešto subjektivno, nešto što svi doživljavamo drugačije, a ja mogu reći da se poistovjećujem s Prustom jer sam tip osobe koja kroz mirise i okuse proživljava i prisjeća se događaja. Božić nam je pred vratima i to je savršeno vrijeme za jedan ovakav post u kojem ću vam kroz mirise i okuse dočarati moj doživljaj Božića.


Iako bi ih mogla jesti cijele godine, domino kocke uvijek poistovjećujem s božićnim razdobljem kao i marcipan koji je njihov jedan od glavnih sastojaka. Savršena mi je kombinacija marcipana, biskvita, želea i čokolade, pravi raj za sladokusce.

Medenjaci su meni sinonim za Božić. Bili oni kupovni, domaći, s čokoladom, bez nje, medenjaci su idealni za zimsko razdoblje dok umotani u dekicu gledamo neku dobru seriju ili uživamo uz knjigu.

Kada zimi miris kuhanog vina s klinčićima i cimetom ispuni moju sobu, znam da je Božić tu i još samo nedostaje koja pahuljica da bi doživljaj bio potpun.

U mojoj obitelji je običaj da se u razdoblju adventa jede Bischofs Brot ili kako bi mi rekli biskupski kruh. To vam je slatki kruh u koji idu komadići suhih smokava, šljiva, brusnica, korica naranče, korica limuna, grožđice (ja ih ne stavljam jer ih ne volim, ali stavim komadiće čokolade), orasi, bademi, lješnjaci... Meni je to nešto savršeno i grickam to umjesto keksa dok pijuckam čaj. Nije komplicirano za napraviti, a može stajati duže vrijeme, iako se kod nas jako brzo pojede J.

Volim čajeve te ih ne pijem samo kad sam bolesna, nego tijekom cijele godine. Ahmad Tea čajevi su mi posebno dragi, bez obzira bili oni na bazi crnog ili zelenog čaja.Vanilla Tranquility je crni čaj s vanilijom i savršen je za ovo blagdansko razdoblje jer kada ga napravite cijelim stanom se širi slatkast miris vanilije koji daje jednu toplinu u ovim hladnim danima. Pijem ga s malo mlijeka jer mi crni čajevi tako najbolje odgovaraju.

Nadam se da sam vam mirisima i okusima koje volim u ovom blagdanskom razdoblju uspjela dočarati svoj doživljaj Božića. Želim vam da se u ovim divnim danima opustite i uživate u krugu vama dragih ljudi te da se veselite malim stvarima i da sitnicama uveselite druge. Sretan i blagoslovljen Božić!


Pišite mi koji su mirisi i okusi sastavni dio vašeg Božića?

4 komentara:

  1. Sretan i blagoslovljen Božić i tebi :*

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidis koliko smo svi razliciti. Nista od ovoga sto je tebi cisti Bozic, mene ne asocira na moj Bozic. :D
    Kod mene je to miris suhih keksica, miris juhe i sarme koji se kuhaju gotovo cijeli dan na Badnjak i onaj lijepi miris bora. :)

    OdgovoriIzbriši