četvrtak, 20. lipnja 2013.

Tartor juha

 


Tartor je tradicionalna bugarska juha koja se jede hladna i idealna je za ove vruće dane zato što se poslužuje hladna. Baza juhe je jogurt, što nije ni čudo jer se Bugarska smatra domovinom jogurta. Prema legendi jogurt je nastao 1500. g.pr.K. na područji Trakije (današnje Bugarske) i to tako što je zbog vrućine fermentiralo mlijeko koje su ljudi nosili na leđima u vrećama od janjeće kože.

Juhom sam se oduševila kada sam bila u Sofiji i predlažem vam da isprobate recept.



Potrebni sastojci:

-       češnjak (dva režnja)

-       dvije žilčice soli

-       jedna žlica octa

-       svježi krastavci (500 g)

-       jogurt (500 ml)

-       ulje (50 ml)

-       papar (po želji)

-       kopar (po želji)

-       mljeveni orasi (po želji)

 Priprema:

Ogulite krastavce i narežite ih na sitne kockice. Na njih dodate sitno narezani češnjak, žličicu octa i sol. To prelite s mješavinom jogurta, ulja i papra. Po potrebi dodajte vode da bi dobili željenu gustoću i sve zajedno dobro promiješajte.

Posluživanje:

Juhu treba rashladiti prije posluživanja. Po želji na juhu staviti sitno narezanog kopar i mljevenih oraha.

Dobar tek!


Nema komentara:

Objavi komentar