Tartor je tradicionalna bugarska juha koja se jede hladna
i idealna je za ove vruće dane zato što se poslužuje hladna. Baza juhe je
jogurt, što nije ni čudo jer se Bugarska smatra domovinom jogurta. Prema
legendi jogurt je nastao 1500. g.pr.K. na područji Trakije (današnje Bugarske)
i to tako što je zbog vrućine fermentiralo mlijeko koje su ljudi nosili na
leđima u vrećama od janjeće kože.
Potrebni sastojci:
- češnjak
(dva režnja)
- dvije
žilčice soli
- jedna
žlica octa
- svježi
krastavci (500 g)
- jogurt
(500 ml)
- ulje
(50 ml)
- papar
(po želji)
- kopar
(po želji)
- mljeveni
orasi (po želji)
Ogulite krastavce i narežite ih na sitne kockice. Na njih
dodate sitno narezani češnjak, žličicu octa i sol. To prelite s mješavinom
jogurta, ulja i papra. Po potrebi dodajte vode da bi dobili željenu gustoću i
sve zajedno dobro promiješajte.
Posluživanje:
Juhu treba rashladiti prije posluživanja. Po želji na
juhu staviti sitno narezanog kopar i mljevenih oraha.
Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar