nedjelja, 15. svibnja 2016.

Što su hidrolati i kako ih koristiti?

Vjerujem da se u zadnje vrijeme često susrećete s nazivom hidrolat. A što su hidrolati i kako ih koristiti tema je mog današnjeg posta.


Hidrolati su nusprodukt koji nastaje pri destilaciji biljnog materijala kod proizvodnje eteričnog ulja. Poznati su još i po nazivu cvjetna vodica što govori da se nalaze u tekućem agregatnom stanju te su kao takvi nestabilni, odnosno brzo se kvare. Najbolje ih je čuvati u staklenim i tamnim bočicama, a nakon otvaranja bilo bi idealno čuvati ih u hladnjaku.

Kod kupovine hidrolata treba paziti što kupujemo jer zbog njihovog brzog kvarenja proizvođači znaju dodavati razne konzervanse kako bi produžili rok trajanja, a to onda nije čisti hidrolat. Kada se prvi put susretnete s hidrolatima iznenadit će vas njihov miris koji često nije ugodan, ali to je samo zbog toga što je riječ o potpuno čistom proizvodu bez dodataka.

Hidrolati se koriste kod izrade tonika, krema, ali i kao oblozi protiv raznih tegoba. Npr. hidrolati kamilice i lavande toliko su blagi da se mogu koristiti i kod novorođenčadi.

U svojoj zbirci trenutno imam četiri hidrolata koja ću vam pokazati i napisati nešto o njima. Inače, hidrolate volim kupovati od domaćih proizvođača, a pri kupovini pazim na certifikat za organski uzgoj. Koristim ih umjesto tonika, a ukoliko nisu u bočici s pumpicom presipam ih sama jer mi je žao da mi blazinica popije pola dragocjene tekućine.

Hidrolat lavande je hidrolat do kojeg se najlakše može doći, a možete ga pronaći u gotovo svakoj suvenirinici te na štandovima koji prodaju domaće proizvode npr. maslinovo ulje i razne sapune. Ako živite na moru onda znate o čemu pričam te da takvih štandova ima gotovo svugdje, a najviše uz rivu. Hidrolat lavande je popularan jer smiruje, a zbog uravnotežene vrijednosti pH odgovara svim tipovima kože. Odlično je osvježenje za vrijeme ljetnih vrućina te umiruje kožu nakon izlaganja suncu i pomaže kod opekotina uzrokovanih tim istim izlaganjem. Pomaže kod uboda insekata, a ono što vam mogu osobno potvrditi (jer ipak živim u gradu komaraca J) je to da komarci nisu baš ljubitelji lavande, tako da ja ljeti šprickam cijelo tijelo, ne samo da se rashladim, nego i da otjeram komarce od sebe.

Hidrolat ruže koji imam je hidrolat bugarskog brenda Rose Care* koji kao i što mu samo ime govori radi proizvode na bazi ružine vodice / ružinog ulja. O hidrolatu sam pisala ovdje pa ukoliko vas zanima sam proizvod škicnite. Namijenjen je suhoj, zreloj, osjetljivoj koži, a kako je odličan ovlaživač mogu ga koristiti svi kako bi koži vratili vlažnost. Regulira masnoću na koži te stišće pore i često se koristi u anti – age tretmanima. Hidrolat ruže koristim u danima kada mi je koža izrazito žedna i kada osjetim da joj nedostaje vlage.


Kada govorimo o hidrolatu kamilice treba naglasiti da ukoliko nije naznačeno da se radi o rimskoj kamilici, riječ je o njemačkoj (pravoj) kamilici (Matricaria recutita). Kamilica ima snažno protuupalno i antialergijsko djelovanje te se koristi kod svih kožnih problema, a pogodan je za sve tipove kože kao i za vanjsku, tako i za unutarnju primjenu. Ovo je pravi S.O.S. proizvod te ga je uvijek dobro imati kod kuće jer se nanosi direktno na opekotinu, ogrebotinu, a u obliku kompresa koristi se kod upaljenih vena, hemoroida, popucanih kapilara, a kao kupka kod vaginalnih i urinarnih infekcija. Koristi se i kao oblog kod upaljenih očiju ili za smanjenje umora. Izrazito je blag pa je pogodan za korištenje kod novorođenčadi.

Hidrolat lipe željela sam jako dugo i još sam duže bila u potrazi za njim. Nije jedan od onih poznatih hidrolata do kojih se može lako doći, iako je lipa jako korisna u njezi kože. Ujedno je jedan od onih hidrolata koji ima tako predivan miris kao kad u lipnju prođete kroz drvored lipe. Lipa je kao i kamilica izrazito blag hidrolat koji djeluje protuupalno, smiruje osjetljivu kožu i vlasište. Čisti, tonizira i regenerira kožu, a odličan je za svakodnevnu njegu umorne kože. Kao oblog pomaže kod migrena i glavobolje.

Cijena hidrolata varira od proizvođača do proizvođača, ovisno o njegovoj čistoći i uzgoju, kao i ambalaži u koju je pakiran. Danas postoji jako puno hidrolata za različite tipove i stanja kože, tako da svatko može naći nešto za sebe ovisno o potrebama svoje kože.

Koristite li hidrolate? Koji vam je najdraži?



*PR proizvod

32 komentara:

  1. Ja ih obožavam! Probala sam ružin i matičnjakov, a uskoro ću i muskatnu žalfiju :) Ružina vodica mi je za sada favorit :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ružina vodica je must have jer je odlična za sve :D Matičnjak sam htjela kupiti, ali sam uzela kamilicu, ali svakako planiram probati :)

      Izbriši
  2. Hidrolat lipe i kamilice mi treba. Gdje si ih nabavila? Gotovo svakodnevno se susrećem s migrenama i alergijama. :(
    Odlično si ovo sročila! Ni sama nisam znala čemu sve mogu poslužiti! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Osijek postoji trgovina koja drži Avalis hidrolate :) Pogledaj njihovu stranicu http://www.avalis.hr/ tamo se nalaze prodajna mjesta, a što se tiče dostave ne znam jer dostavljaju. Hvala ti draga :*

      Izbriši
  3. Koristim hidrolate vec par godina a o njima sam naucila citajuci blogove.Nisam znala prije da su tako korisni ali otkako ih koristim itekako primjecujem razliku na licu.Dugo sam imala Melvitinu damascansku ruzu,a sad koristim od smilja,priprema ga moja susjeda sto ima OPG i znam da je cist sastav jer sam gledala kod nje kako se radi.Bas me zanima sad i ovaj od lipe,gdje si ga kupila?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično je to što imaš nekog tko radi hidrolate i što znaš što kupuješ :) Avalis proizvode drži jedna trgovinica u Osijeku, ali pogledaj njihovu web stranicu na kojem se nalaze prodajna mjesta http://www.avalis.hr/

      Izbriši
  4. Obožavam hidrolate i uvijek ih imam nekoliko. Ponekad ih i miješam pa tako radim svoj vlastiti tonik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Također ih obožavam :D Nisam ih miješala, ali vjerujem da ću u budućnosti probati i to :)

      Izbriši
  5. hidrolati su zakon, treba toga imat doma :D
    sad si me zaintrigirala za ovaj od lipe, mislim da do sada nisam niti čula za njega

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, uvijek dobro dođu :) Lipa nije toliko poznata kao hidrolat, ali je odlična :D

      Izbriši
  6. Ja uvijek imam hidrolat lavande doma. Koristim ga na sebi i na kućnim ljubimcima (prema preporuci veterinara). Ali sad si me zapalila za kamilicu. Bome ju nabavljam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam znala da se može hidrolat lavande koristiti i na kućnim ljubimcima :) Lavandu jako volim i često koristim, a kamilica je također odlična :D

      Izbriši
  7. Nisam probala nijedan ali pratim jedan domaci brend koji ih ima u ponudi pa cu vjerovatno ubrzo i probati :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fantastičan i vrlo koristan post! <3

    OdgovoriIzbriši
  9. Na tvom blogu sam čini mi se prvi put čula za hidrolate i verovala ili ne još nisam probala ni jedan. Koji preporučuješ za početak? L.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bit će prilike i vjerujem da će ti se sviđati :) Kako tvoja koža naginje ka suhoj mislim da s hidrolatom kamilice ne možeš pogriješiti, bilo da je riječ o rimskoj ili njemačkoj jer je ona izrazito blaga, a ljekovita :)

      Izbriši
  10. Ubacila si mi bubu u uhu sa ovim hidrolatom lipe..definitivno bi voljela isprobati! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nećeš požaliti kad ga nabaviš jer je predivan i vrijedi svake lipe :)

      Izbriši
  11. Meni je najdraži hidrolat hamamelisa iako sam ih dosta isprobala. Koristim ga više puta dnevno, ujutro, navečer, prije šminkanja, poslije šminkanja, za osvježenje prilikom velikih vrućina. Također znam u hidrolat ubaciti još poneki sastojak i napraviti svoj vlastiti tonik. meni osobno neusporediv sa kupovnim koje sam isprobala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima jako malo tonika na našem tržištu koji su meni dobri i svakako je bolje uložiti u hidrolat ili ih kao ti pomiješati te onda znaš što koristiš, a i za kožu je bolje kada su sastojci prirodni :)

      Izbriši
  12. Ja nikad nisa čitala na sličnu temu i baš mi me zainteresovala sada moram da nabacim jedan komad hitno da isprobam i ja to :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćeš isprobati neki hidrolat i biti zadovoljna kao i ja :D

      Izbriši
  13. Nisam nikada koristila hidrolate. Ja sam mislila da je to drugaciji naziv za tonik, a sad videh da sam zeznula. Zanimljiv post, kad potrosim Byphasse tonik potrazicu neki hidrolat, mada mislim da cu ovaj sa ruzom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koji god da odabereš, ne možeš pogriješiti :))

      Izbriši
  14. Ne koristim ih, ali bih itekako :D Morat ću nabavit koji :D Super post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga :* Nabavi, vjerujem da će ti se sviđati :)

      Izbriši
  15. Odličan post! Hidrolate nisam još koristila, ali već dugo pokušavam kupiti Melvita ružin hidrolat na nekom sniženju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja uvijek dajem prednost domaćim proizvođačima, tako da mislim da su Melvita hidrolati precijenjeni, ali tko što voli :) Hvala ti draga :*

      Izbriši
  16. Super post, puno korisnim informacija :)
    Do sada sam samo isprobala hidrolat od paprene metvice i bio mi je super, namjeravam kupiti opet taj i lavandu, a vjerojatno i kamilicu sada kad si napisala koliko je koristan :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga :* Ja sam se zaljubila u njih i planiram ih sve isprobati :D

      Izbriši