nedjelja, 30. lipnja 2013.

"Knjiga nije hrana, ali je poslastica" - Tin Ujević




























Volim čitati. Nekako mislim da je to stvar genetike jer su moj djed i pradjed bili profesori hrvatskog jezika i književnosti, a ja sam također išla njihovim stopama. Odrasla sam okružena knjigama i ne mogu zamisliti život bez knjige.

Čitam sve što mi dođe pod ruku, od beletristike do klasike, sve volim i u svemu uživam. Nemam najdražu knjigu, jer mislim da o tome koliko nam je neka knjiga draga ili nije draga ovisi puno vanjskih čimbenika. Npr. kako se osjećamo u tom trenutku dok čitamo, jesmo li tužni, sretni, umorni, neraspoloženi, kao i doba dana kada čitamo i mjesto gdje čitamo jer nećemo knjigu isto doživjeti dok ju čitamo kod kuće u tišini i uz žamor na plaži.

Ako vam se nekada dogodilo da vas je neka knjiga oduševila i nakon nekoliko godina ju ponovo odliučite pročitati i razočarate se, onda znate o čemu govorim.

Navesti ću nekoliko knjiga koje jako volim i to ne kronološkim redom, jer sve koje navedem su mi jednako drage.

• Aldous Huxley - Kontrapunkt

• Theodore Dreiser – Američka tragedija

• Kay Meyer – Alkemičarka

• Marija Jurić Zagorka – Vitez slavonske ravni

• Susanna Tamaro – Pođi kamo te srce vodi

• Antun Gustav Matoš – Umorne priče

• Victore Hugo – Jadnici

• Alexsandre Dumas ml. – Dama s kamelijama

• Nicholas Rinaldi – Jukebox kraljica od Malte

Audrey Niffenegger – Žena vremenskog putnika

• Milan Begović – Giga Barićeva

• Pavao Pavličić – Kako preživjeti mladost

• Lee Child – 61 sat

• Dan Wells – Ja nisam serijski ubojica

• Philippe Djian – 37, 2 stupnja ujutro

• Maeve Binchy – Večernja škola

Volite li vi čitati i koje su vam knjige omiljene?

Pozdrav do idućeg čitanja!


Broj komentara: 13:

  1. Bok Mona :)

    Ja jako jako volim čitati! I slažem se da knjige treba birati s obzirom na "kontekst". Tako npr. na plažu neću nikad ponijeti knjigu teške tematike, nego ću radije čitati stripove i časopise, čak i one smiješne romane iz Glorije :D
    Za Božić uvijek moram čitati Harryja Pottera, jer sam redovito za Božić od obitelji dobivala nove knjige kako su izlazile (da, tako sam stara da su knjige ekšli još izlazile u moje vrijeme :D).
    A cijeli opus MJ Zagorke će me uvijek sjećati na djetinjstvo i kako sam žarko željela biti Gordana.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bok!

    Romani iz Glorije su zakon za plažu i ako se zgužva nije problem :)
    Harry je zakon i uvijek ga je dobro pročitati.
    I mene Zagorka sjeća na djetinstvo i jako mi je drago što je opet aktualna, pogotovo jer su knjige dostupne na Tisku za 39,90 kn.

    OdgovoriIzbriši
  3. i like book :D

    Invite you to enter
    **Luch Luch Craft x Persunmall International Giveaway**
    Hope you will Join :) it means alot.
    visit my blog ^^
    www.luchluchcraft.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Super mi je ovaj popis, upravo čitam Coelha i baš sam razmišljala što je iduće. Olakšala si mi odabir. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja obožavam čitati, to mi je navika još od djetinjstva jer sam oduvijek bila okružena knjigama i nekako i dan danas skačem s jedne pročitane knjige na drugu :) Jako mi se sviđa ovaj popis, Jadnici su mi jedna od apsolutno najdražih knjiga, a već par mjeseci želim pročitati Američku tragediju i nikako da mi dođe na red.

    Ja bi još nadodala Ocean More (Alessandro Baricco), Nepodnošljiva lakoća postojanja (Kundera), Pokupiti ću te i odvesti (Niccolo Ammaniti), Veliki Gatsby (Fitzgerald), A sunce izlazi (Hemingway), Ujak Vanja (Čehov) i Orkanski visovi (Bronte), to je nekakva moja top lista :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čitala sam dosta Kunderinih knjiga, ali nisam Nepodnošljivu lakoću postojanja pa ću je svakako dodati na popis čitanja, kao Baricca :)

      Izbriši
    2. Divne su obje, stvarno nećeš požaliti :)

      Izbriši
    3. Nepodnošljiva lakoća. <3 Kundera. <3

      Izbriši
  6. Uvod u ovaj post kao da sam ja pisala :) Isto sam prije nekog vremena pisala i o knjigama i o čitanju, samo je moj post bio oda Stephenu Kingu :) Njega obožavam i uglavnom čitam samo njegove knjige i ponekad između ubacim koju lakšu za odmoriti mozak :) Tako sam jučer završila sa čitanjem prvog dijela IT-a, njegovog remek djela, a zajedno s njim sam pročitala i Napušteni psi i usamljena srca. Lejm naslov, znam sve i dečko mi je rekao da će me s tom knjigom ucjenjivati i da će ju izbaciti u razgovoru kad bude bilo najpotrebnije, haha! No, smatram da niti jedna pročitana knjiga nije gubitak vremena, iz svake možeš ponešto naučiti, ako ništa drugo, onda barem koju novu riječ za proširenje vokabulara.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam isto znala čitati samo knjige jednog pisca pa dok ne pročitam sve njegovo ne stajem, a sad sam u fazi šaranja i s piscima i sa žanrovima.
      Stephena Kinga nisam puno čitala. Pročitala sam Carrie i Godišnja doba i knjige su odlične.

      Izbriši
  7. Obožavam knjige , čitati i pisati, cijeli sam život okružena knjigama pa sam u skladu s tim odabrala i zanimanje. :) Super mi je bilo pronaći Alkemičarku na tvome popisu, Aura je jedan od mojih najdražih književnih likova, a rijetko sam se susrela s nekim tko je uopće znao o čemu se radi kad bih započela pričati o tome. Volim i romane Cecelije Ahern, klasike poput Louise May Alcott, Austenicu, Dostojevskog, ali nisam isključiva, volim i dobar krimić, povijesnu fikciju...ma sve..kao što si rekla, ovisi o kontekstu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, Aura je fenomenalan književni lik. Pročitala sam sve knjige Kay Meyera i nijedna me nije ostavila bez daha kao Alkemičarka. Čudi me da još nisu napravili ekranizaciju Alkemičarke jer koliko vidim ta tematika jako dobro prolazi kod publike (J. R. R. Tolkien, George R. R. Martin).

      Izbriši